Powered by Blogger.

New Online User

by - 9:53 AM

ASSALAMUA'LAIKUM..

Hai bloggers. Harini Beeha nak share tuto buat online user. Ni first time bihaa buat tuto tau.. Kasi one clap sikit. Hehee.


Apa itu widget online user ?



Untuk para bloggers yang lama saya yakin anda mesti dah tau kan ape itu online user ni.. For new bloggers, ini salah satu widget untuk tahu berapa ramai yg sedang menonton dan membaca hasil karya blog korang semua. Haaaa , terkejut tak ada bnyak cctv rupanya dalam blog korang tuu... So harini saya nak ajar macam nak buat widget ni dalam blog korang. Sebabnya, baru baru ni online user saya ni dah tak berfungsi. Jadi, saya punya cari laa cara baru *entah lerr baru ke lama hehek  nak buat online user and lastly alhamdulillah jumpa..

Untuk widget yang ni tak perlu pun susah2 nak register and it is free. Whoaaa..
Tuto ni untuk template designer or simple template in shaa allah menjadi. Bagi pengguna blogskin saya tak pasti , anda boleh juga cuba. :)



First step , korang tekan new online user ni.. Dah tekan ke belum? Jumpa kan? Seterusnya, di atas sebelah kanan tu korang tekan button widget tuu and akan keluar mcm gambar di bawah ni..






Second step , korang boleh pilih widget online user yang korang suka okey? Ada enam pilihan dekat situ.. Boleh tukar2 warna ikut kegemaran korang. Bagi the tab widget tu korang boleh try laa nak letak left ke, right ke, bottom ke.
Dah pasti nak corak tu? So, boleh laa copy that code.


Next step , untuk masukkan widget tersebut dalam blog sangat lah mudah..
Pastikan Sign In dulu blog anda  --->  Layout  --->  Add A Gadget

Tunggu ape lagi? Pastekanlah code anda tadi tu. Then SAVE. Settled. Korang bole la view blog menjadi ke tak okay ?


TAMBAHAN:

Untuk this step, kalau korang nak widget tu floating kat atas kiri or kanan blog, boleh follow step ni.

Code ni boleh digunakan kepada bloggers yg memeilih widget selain daripada The Tab Widget.


<div style="position: fixed; top: 15px; left:25px;"><div style="margin-left: .1em; margin-right: .1em" class="linkopacity" href="#" rel="nofollow" target="_blank" imageanchor="1">URL WIDGET ANDA </div></div>


Copy code di atas ni dan pastekan di Gadget anda.

Merah  : Pastekan code widget online user anda
Purple  : Ubah jarak ketinggian widget anda
Orange : Ubah jarak kedudukan widget anda. Sekiranya nak widget di sebelah kanan tukarkan left tu kpada right.

Menjadi tak widget korang tu? Kalau okay bagitau laa Beeha.. :) SELAMAT MENCUBA.









You May Also Like

0 Comment(s)

Feel free to leave your comment here. Thank you. ;)