Masukkan SCM Player di Blog

by - 2:35 AM




Selamat petang , bloggers. ;) Dah makan ke belum ni? Alhamdulillah kalau dah makan. Petang2 mcm ni mesti syok tido ehh... Kejap nak pinjam 5 minit jea. Korang buka mata luas luas kay, tuto ni senang jea tak susah pun.

Tuto kali ni permintaan dari sis Farahhanis , sudi sudi lah lawat blog kawan kite nihh... ;D

Petang ni Beeha nak ajar masukkan SCM player untuk pengguna template designer.

First korang mesti la pergi ke sini dulu. Ade tak keluar mcm gambar kat bawah ni? Kalau takde tekan sini pulak. Cuba scroll sikit ke bawah, ade kan nampak mcm gambar kat bawah ni.?




*click untuk enlarge gambar


1. First, korang choose skin nak color ape. Tick dekat ruang bulat kecil sebelah kanan tu yea. Dah siap tekan next dekat bawah kanan.

2. Next, korang akan nampak kotak kotak kosong mcm gambar di bawah ni. Ruang tu korang isi dengan tajuk lagu dan URL dia sekali. Kalau tak tahu nak amik macam mana URL tu boleh rujuk SINI yea.





3. Dah selesai yang itu, tekan next lagi yea. Kemudian korang tick apa yg patut di bahagian configure setting tu. If korang nak lagu tu auto play, just tick kan dekat kotak tu. Korang juga boleh pilih nak SCM player tu di atas blog or bawah, pandai2 laa ubah ye nak. Hehee






4. Dah siap tick , tekan done lagi. Pastu akan keluar code macam ni. Korang terus copy code dalam kotak tu.






5. Kejap!!  BELUM SIAP lagi... Pegi ke Dashboard ---> Layout ---> Add a Gadget ---> Javascript/ HTML. Code yan korang copy tadi boleh paste di HTML tersebut. Tekan SAVE  and preview blog korang.


SETTLED masalah.. ;D  Ade tak SCM player korang? Kat atas ke bawah blog. Nanti korang tingalkan komen kat bawah yea. Thanks for reading my tuto.






You May Also Like

0 Comment(s)

Feel free to leave your comment here. Thank you. ;)